Економічна ситуація в Україні: оцінки та прогнози

0

Круглий стіл на тему «Сценарії розвитку і прогноз економічної ситуації в Україні» провела Американська торгівельна палата в Україні, яка й повідомила про цю подію.

В ньому взяли участь провідні економічні аналітики, представники міжнародних організацій і бізнес-спільноти.

Вони висловили своє бачення здійснення пріоритетних реформ.

taras-cachka

Тарас Качка

Тарас Качка, в.о. президента Американської торгівельної палати в Україні, що виступив модератором дискусії, зазначив: «Протягом року ми переконалися в тому, що в Україні досі існує проблема організації та управління здійсненням реформ. Результати, яких все ж вдалося досягти, були б малоймовірними без постійних поштовхів та спонукань до дій з боку суспільства, бізнесу, іноземних партнерів. Розроблені економічні прогнози та експертні висновки підтверджують необхідність якомога швидшого прийняття урядом вже давно назрілих рішень у питаннях енергетичної безпеки держави, стабілізації фінансової системи та розвитку експортного потенціалу».

Ніколас Бердж, керівник торговельно-економічного відділу Представництва Європейського Союзу в Україні зазначив, що складна економічна ситуація в Україні зумовлена багатьма різними факторами: «Існує цілий ряд ризиків, з якими наразі стикається Україна. Це і конфлікт на сході країни, невизначеність з поставками енергоресурсів, особливо з поставками газу з Росії, обмежувальні торговельні заходи Росії, що зумовили зменшення частки українського експорту в Росію до менш ніж 20% від загального обсягу експорту, і ми очікуємо, що ця тенденція буде продовжуватись». Також Ніколас Бердж говорив про проблему дефіциту бюджету: «Ключовим чинником цієї проблеми є великий поточний дефіцит Нафтогазу, що значно збільшився у зв’язку з падінням курсу валюти. Ми прогнозуємо, що загальний дефіцит бюджету в 2014 році становитиме понад 10%, половина з якого – це дефіцит Нафтогазу. Така ситуація є неприйнятною». Ніколас Бердж додав, що державний борг України, як очікується, до кінця цього року досягне близько 70% від обсягу ВВП.

«Донецька і Луганська області є експортоорієнтованими регіонами, що забезпечували сальдо торговельного балансу у розмірі  $10 млрд у 2013 р., – зазначила Олена Білан, головний економіст компанії Dragon Capital: «Тому значна кількість економічних проблем в економіці України спричинені саме конфліктом на сході держави. Ми  прогнозували скорочення ВВП в Україні на рівні близько 8%, але швидше за все ця цифра становитиме 6 – 7%. Одним з основних факторів такого скорочення є зниження виробництва в Донецької та Луганській областях. За нашими оцінками, спад ВВП у решті регіонів України складе близько 5%». 

За словами експерта, однією з особливостей теперішньої економічної кризи в Україні є значно менший запас стійкості, порівняно з ситуацією 2008 року: «У 2008 році резерви Національного банку становили $38 млрд. Через неефективне управління вітчизняною економікою протягом останніх 4 років, українські резерви станом на 2013 складали вже 20 млрд. доларів. Значна підтримка від західних донорів та міжнародних фінансових організацій є основною причиною уникнення дефолту країни за зовнішніми зобов’язаннями, однак цієї допомоги не достатньо для вирішення усіх існуючих проблем. Варто відзначити, що цього року Україна погасила $10 млрд внутрішніх та зовнішніх заборгованостей в іноземній валюті, і приблизно така ж кількість кредитів була надана міжнародними фінансовими інститутами з травня цього року. Наступного року сума погашень майже не зміниться (дещо зменшиться у 2016 році). При цьому Україна має сплачувати 6-8 млрд дол. за поставки газу, оплатити борги за газ та протидіяти відтоку валютних депозитів. Тому для збереження поточної позиції України за зовнішніми зобов’язаннями однозначно потрібно буде залучати додаткові фінансові ресурси», – сказала Олена Білан. Загалом, за її словами, наступний рік щонайменше буде таким же складним в економічному плані, як і цей.

Лаліта Мурті, Керівник програм Представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові вважає, що конфлікт на сході України є визначальним для прогнозів на 2015 рік. Однак не менш важливими є і проблеми у банківському секторі, вирішувати які потрібно невідкладно: «Україна повинна зосередитися на посиленні операційної, регуляторної на фінансової спроможності Фонду гарантування вкладів – задля відновлення довіри до банківського сектору. Окрім цього, необхідно спиратися на кращий світовий досвід у розробці планів рекапіталізації та реструктуризації банків і робити це своєчасно. Також мають бути вирішені і більш довгострокові структурні проблеми: розкриття повної інформації про кінцевих власників, зменшення кількості проблемних кредитів, обмеження кредитування пов’язаних сторін та загальне посилення банківського нагляду».

Також експерт зазначила, що проблема з НАК «Нафтогазом» є найбільшим ризиком для бюджету України: «Ця проблема не може бути вирішена без зміни тарифів, рівень яких наразі не дозволяє компенсувати фінансові витрати, а також без реструктуризації «Нафтогазу». Вирішення цієї проблеми є важливим не лише з позиції зменшення тиску на бюджет, а й для підвищення рівня енергетичної ефективності, якості забезпечення населення теплом та енергетичної безпеки держави. Також дуже важливим завданням є подолання корупції в цьому секторі».

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.